S-a descoperit un nou tratament pentru regenerarea auzului

S-a descoperit un nou tratament pentru regenerarea auzului

Niște oameni de știință au lucrat cu celule preluate de la șoareci și au dezvoltat un tratament medicamentos care ar putea inversa pierderea auzului. Deși e într-o etapă timpurie, dacă tratamentul se dovedește viabil pentru oameni, ar putea ajuta la combaterea uneia dintre principalele cauze ale pierderii auzului.

Tratamentul stimulează regenerarea celulelor senzoriale (cili) din urechea internă; aceste celule detectează undele de sunet și le transformă în semnale nervoase care ne permit să auzim. Ne naștem cu aproximativ 15 000 de cili în fiecare ureche, iar când aceștia sunt distruși din cauza expunerii la zgomot, a utilizării antibioticelor, a chimioterapiei sau îmbătrânirii, nu se mai regenerează natural. Iar celulele senzoriale moarte înseamnă diminuarea auzului.

Cercetătorii de la MIT, Brigham and Women’s Hospital și Massachusetts Eye and Ear au hotărât să încerce să regenereze aceste celule. Cercetările anterioare au arătat că celulele imature din intestine pot fi expuse la anumite molecule și transformate în alte tipuri de celule. După ce au observat că cilii urechii interne (cohleea) au câteva din aceleași proteine de suprafață, echipa a început să exploreze o abordare similară pentru ureche.

Utilizând celule din cohleea unui șoarece, au creat o bază de celule stem imature. Aceste celule stem, expuse la moleculele potrivite, s-au transformat, la maturizare, în celule senzoriale. Această abordare a produs celule senzoriale de șaizeci de ori mai mature decât tehnicile anterioare. A funcționat și într-o cohlee de șoarece separată de corp. În cazul respectiv, n-a mai fost nevoie de stimulare cu medicamente, pentru că, odată introduse în cohlee, celulele stem au fost expuse în mod natural la semnale care le-au transformat în cili senzoriali.

E o descoperire importantă. „Trebuie doar să promovăm proliferarea acestor celule de suport și apoi, o cascadă de semnale naturale care există în corp vor transforma aceste celule în cili senzoriali”, a zis Jeffrey Karp, unul dintre autorii studiului publicat în 21 februarie în Cell Reports, conform MIT News.

Close Menu